Apa Khabar
Apa khabar hari semalam?
Teruntai mekar dihalaman ini.
Menari nari melurut isi hati.
Merah sejuk meredup sanubari.
Indah rasa melirik segenap diri.

Berbunga bunga rasanya.Meruap ruap umpama salju memenuhi setiap inchi dan ruang.
Waktu waktu umpama berlari.Merentas pantas melarikan diri.Tidak sekali pernah akan lupa.
Begitu utuh walau tiada daya dan upaya.Menyembah kembali meruntun sanubari.Balam balam itu berbayang bayang.Melintas lalu tiada malu.Cerita semalam.

Apa khabar hari ini?
Beribu persoalan.Tiada pertanyaan.Detik rasa hanya menilai.Tiada timbang,tiada tara ukur yang seimbang.Tiada jawapan.Sekali lalu,seimbas rasa.Detik waktu yang makin lari.Hirup lafaz yang kadang masih tertanya.Tiada apa.Naluri hanya main main mengusik minda.Hanya sesekali,imbas waktu menjengah rupa.Ku paling wajah menoleh belakang,melihat lalu itu bahagia.
Senyum diberi seikhlas rasa.

Apa khabar hari esok?
Semakin layu.Kuat utuh melangkah pergi.Semakin jauh.Balam balam itu menghilang pergi.Tiada kembali.Bekas tapak langkah menghilang.Senyap sunyi menyelit rasa.Jauh sudah.

~Entah mengapa.Aku begitu rindu.Ingin tenggelam bermesra kembali.
Menyucuk nyucuk hati ini.Begitu mahu sekali.Bukan rindu akan cinta.Jauh sekali,tetapi aku rindu akan hampa.Rindu akan kesakitan.Aneh.Aku inginkan rasa hina,kepingin rasa derita.Kejaiban lumrah manusia yang aku lalui dulu,kembali menjengah rupa,ingin menakluk hati dan aku cuba bukakan pintu memberi ruang duduki kembali.

Aku kepingin rasa itu.
Tiada berhasil rupanya.Sudah jauh berlalu pergi rasa rasa hitam.Aku berjaya rupanya.Satu fasa hidup yang dibawa dulu kini satu pedoman.Kemaafan itu wujud.Sudahlah.Cukup waktu,tiada detik,waktu dan ruang.Tiada mahu ku seret belenggu itu.


~Farizfansuri
Previous
Next Post »